Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Projekcija filma “Imenovala sem se Sabina Spielrein”

13 marca, 2023 @ 18:30 - 20:30

Naša članica, mag. Irena Zagajšek, specializantka psihoanalitične psihoterapije, vabi na projekcijo filma “Imenovala sem se Sabina Spielrein” (2002), ki bo 13. marca, ob 18.30 v predavalnici 7 Univerze Sigmunda Freuda – podružnica Ljubljana.

Imenovala sem se Sabina Spielerein” je igrani dokumentarni film režiserke Elizabeth Marton, nemško- madžarskega rodu, živeče na Švedskem  (roj. 1952). Režiserka se strinja z enkratnim predvajanjem filma na SFU Ljubljana, žal pa se projekcije ne utegne udeležiti. Povedala je, da je s filmom želela ustvariti filmsko podobo, ki predstavlja nasprotje fragmentiranemu in negativnemu prikazovanju Sabinine mnogostranske osebnosti, njene življenjske zgodbe in  dela.

Hollywoodski film “Nevarna metoda” je primer takšnega prikazovanja njene življenske zgodbe. Je sicer odmeven, atraktiven filmski izdelek, ki pa vsebuje tudi napačne in le delno resnične podatke, čeprav veličine njenih dosežkov ne zanika.

V filmu režiserke Marton je razen biografskih podatkov predstavljena tudi korespondenca med njo, Freudom in Jungom, ki so jo v šestdesetih in sedemdesetih letih odkrili v Zurichu. Iz korespondence z Jungom so v filmu predstavljeni izvlečki iz njunih znanstvenih del in navedbe iz Jungovih kliničnih poročil o Sabini. O korespondenci s Freudom režiserka pove, da pisma Freudu “… izražajo podobo očetovskega prijatelja in razumevajočega kolega, vendar so tudi jasno pokazala njegov postopni umik …”. Obupani izraz v Freudovih očeh na kasnejših fotografijah razkriva razočaranje in osamljenost, ki ju je izkusil, pravi režiserka tega filma (Ich hiess Sabina Spielerein, booklet material provided by Elizabeth Morton et al. 2002).

Film se, po njenih besedah, odvija podobno, kot običajno poteka psihoanalitična seansa, to je hkrati kronološko in linearno ter odcepljeno in asociacijsko. Film prestopa meje časa, kraja in vzročnosti in se vrača v otroške spomine, ki nakazujejo bodoče dogodke.

Po koncu filma si bomo ogledali še specialne dodatke in nadaljevali z diskusijo in vprašanji.

Vabljeni študentje, profesorji in simpatizerji psihoanalitičnega pristopa ter življenja in dela psihoanalitične znanstvenice Sabine Spielerein.

Avtorica napovednika in organizatorka filmskih projekcij: mag. Irena Zagajšek, specializantka psihoanalitične psihoterapije.

Details

Datum
13 marca, 2023
Time:
18:30 - 20:30

Organizer

mag. Irena Zagajšek

Venue

Univerza Sigmunda Freuda – podružnica Ljubljana
Trubarjeva 65
Ljubljana,
+ Google Map