Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ogled filma “Madam Butterfly”

22 junija, 2023 @ 18:30 - 21:00

brezplačno

V junijskem filmskem večeru na SFU, v četrtek 22.6. ob 18.30, si bomo ogledali glasbeni film Madam Butterfly,  skladatelja Giacomo Puccinija (napisal jo je 1904). Vabljeni na ogled v živo ali po zoomu.

Zgodba o tragični usodi petnajstletne deklice je nastala po resnični zgodbi o gejše iz 18. stoletja in odraža navade in običaje obdobja japonske dinastije Edo.

Film je bil posnet 1995, kot evropska kooprodukcija. Od sodelujočih  je prepoznavno ime Scorseseja, ki je v vlogi direktorja fotografije. Tudi lokacija snemanja je presenetljiva, čeprav izgleda avtentično Japonska.

Opera ponuja tudi  vpogled v intrapsihične konflikte mejno organizirane, mazohistične osebnostne strukture. Je ilustracija različnih oblik mazohizma, pasivnosti in melanholije. Freud je v delu: »Žalovanje in melanholija« (1917) žalovanje definiral kot reakcijo na izgubo ljubljene osebe ali abstrakcije, kot denimo domovine, svobode ali ideala.  Ko preizkušnja realnosti pokaže, da ljubljenega objekta ni več in naj bi se process odžalovanja začel  pa ta zahteva pri žalujočem naleti na upiranje, ki je lahko tako intenzivno, da povzroči odvrnitev od realnosti in zatekanje k ohranjanju objekta s pomočjo halucinatorne psihoze.

 Če zaključeno žalovanje pomeni zavestno odžalovano izgubo objekta ljubezni, potem gre pri melanholiji za poskus žalovanja, ki ga oseba ni uspela dokončno izpeljati, ponavadi zato, ker se posameznik od objekta ne zmore posloviti, naj bo tako zaradi preteklega, globoko ambivalentnega odnosa do objekta ljubezni ali nerazumevanja, zakaj je sploh prišlo do izgube določenega odnosa. Pri tem gre neizpodbitno za nezavedno dinamiko, ki osebo pahne v dolgotrajnejše nerazpoloženo počutje, v melos melanholije.

Študentje, simpatizerji in posebej profesorji – vabljeni tudi na pogovor ob koncu filma. Tema melanholije namreč ponuja bogato področje raziskovanja in interpretacij, posebej z vidika psihoanalitičnega pristopa.

Avtor napovednika: Irena Zagajšek, specializantka psihoanalitične psihoterapije

Details

Datum
22 junija, 2023
Time:
18:30 - 21:00
Cost:
brezplačno

Venue

Univerza Sigmunda Freuda – podružnica Ljubljana
Trubarjeva 65
Ljubljana,
+ Google Map