Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Januarsko filmsko srečanje

25 januarja @ 18:00 - 21:30

Zastonj

Psihoanalitični filmski klub v sodelovanju z Društvom za promocijo duševnega zdravja, vabi na projekcijo dveh filmov in na pogovor ob koncu projekcij. Dogodek bo potekal v četrtek ,25. januarja, ob 18.00 v Zlati dvorani Univerze Sigmunda Freuda – podružnica Ljubljana, na Trubarjevi cesti 65. Tema januarskega filmskega večera je predstavitev psihoanalitične terapije v praksi.

Ob 18.00 uri si bomo najprej ogledali desetminutni posnetek znamenite psihoanalitične seanse iz leta 1965, z žensko imenovano Gloria. Psihoterapevt na posnetku je Carl Rogers, predstavnik humanistične smeri. Po ogledu sledi kratka analiza posnetka.

V nadaljevanju bomo prikazali film Jimmy P. – psihoanaliza prerijskega Indijanca (2013). Resnična in ganljiva zgodba, ki temelji na knjigi Georgesa Devereuxa “Reality and dream: Psychotherapy of a Plains Indian”, prvič objavljeni leta 1951, o njegovem delu v Združenih državah leta 1948. Knjiga, pionirsko delo, se nahaja na stičišču med antropologijo in psihoanalizo in med drugim odpira pot v etnopsihiatrijo. Hkrati gre za edino knjigo o psihoanalizi, ki do potankosti zabeleži celotno zdravljenje, od prve do zadnje seanse.

Direktor vojaške klinike v Topeki, v Kansasu, je Devereuxa prosil za pomoč pri zdravljenju bolnika z imenom Jimmy Picard, Indijanca iz plemena Črna noga in veterana druge svetovne vojne. Pacient je po okrevanju po poškodbi glave, ki jo je utrpel v vojni, trpel za izčrpavajočimi glavoboli in napadi slepote, brez očitnega fiziološkega vzroka. V filmu lahko sledimo postopku psihoanalitične obravnave, kot tudi življenski zgodbi avtorja. Film francoskega režiserja Arnauda Desplechina med drugim odlikuje izvrsten nastop igralske dvojice Del Toro – Amalric.

Dogodek je brezplačen.

Avtorica napovednika in organizatorka dogodka : Mag. Irena Zagajšek – publicistka in
specializantka PA psihoterapije

Details

Datum
25 januarja
Time:
18:00 - 21:30
Cost:
Zastonj

Organizer

mag. Irena Zagajšek

Venue

Univerza Sigmunda Freuda – podružnica Ljubljana
Trubarjeva 65
Ljubljana,
+ Google Map